Van zeebioloog tot makelaar: Over Martijn van Welzenes

What is a scientist after all? It is a curious man looking through a keyhole, the keyhole of nature, trying to know what’s going on.
Jacques Yves Cousteau

Mijn eerste liefde: het zeeleven

Mijn interesse voor de zee was al vroeg geboren. Als kind raapte ik zeediertjes op van het Zeeuwse strand. Dolgraag wilde ik weten hoe hun wereld onder water eruitzag. Mijn nieuwsgierigheid groeide door de televisiedocumentaires van Jacques Yves Cousteau. Wat een ontdekkingsreiziger, wetenschapper, natuurliefhebber en uitvinder! Om het rijke zeeleven te beschermen, wilde hij dit leven eerst goed begrijpen. Iets onmogelijk? Voor hem niet, want hij bouwde zijn eigen duikapparatuur en mini-onderzeeërs. In die tijd ontlook mijn eerste liefde: zeebiologie.

Elke duik is uniek

Na de havo ging ik op wereldreis. Bij toeval belandde ik in Queensland, Australië. Daar was het Great Barrier Reef mijn paradijselijke achtertuin. Ik werd duikinstructeur en ging zeebiologie aan de universiteit in Brisbane studeren. Pittig, want ik was absoluut geen studiebol, maar gelukkig wel een doorzetter. Ik onderzocht de samenhang tussen ecosystemen in zee en de visserij. Hoe komen natuur en economie in balans? De onderwaterwereld heeft me vooral geleerd om in stilte te observeren. Je leert kijken, omdat je niet kunt praten. Wat zie ik? Wat beweegt er? Wat leeft er? Je krijgt oog voor al het grote en vooral ook kleine moois om je heen. De onderwaterwereld is zo kleurrijk en divers en dat maakt elke duik uniek.

Mijn tweede liefde: het makelaarschap

In Australië heb ik ook mijn Master in Business Administration gehaald. Voor mij een logische stap, want ik zag dat de wetenschappers en de financiers in verschillende werelden leefden en elkaars taal niet spraken. Als aanstaand onderzoeker wilde ik de financiering begrijpen. Ik denk dat ik toen mijn eerste stap in de rol van bemiddelaar heb gezet: beide werelden hebben elkaar nodig en dan is wederzijds begrip en kennis van elkaars belangen belangrijk. Toen mijn studentenvisum niet meer werd verlengd en ik geen verblijfsvergunning kreeg, keerde ik in 2005 na zeven jaar Australië terug naar Nederland. De kansen op werk als zeebioloog waren miniem, dus pakte ik mijn tweede liefde op: het makelaarschap.

Woonwensen waarmaken

Naast de zee kenmerkt ook het Zeeuwse landschap mijn jeugdjaren. Als kind ging ik met vrienden van mijn ouders mee. Zij waren vriendelijke, energieke en daadkrachtige makelaars en projectontwikkelaars die uit het niets woningen en bedrijven bouwden. Ze gaven Zeeland toekomst en dat vond ik geweldig. De sfeer op hun kantoor was fijn en tijdens de bezoekjes aan bouwprojecten keek ik mijn ogen uit. Met tekentafel en stenen kun je de droom van mensen verwezenlijken. Het leek me geweldig om als makelaar mee te helpen aan een fijn huis en thuis. Met dezelfde passie waarmee ik zeebiologie studeerde, deed ik de opleiding tot register makelaar en taxateur. Daarna volgde een Master of Science in Real Estate. Mijn liefde voor het makelaarschap wilde ik graag delen, vandaar dat ik sinds 2013 ook lesgeef aan verschillende opleidingen in onder meer taxatieleer en erfpacht. Ook begeleid ik met veel plezier studenten.

Iedere bemiddeling is uniek

In de vijftien jaar dat ik makelaar en taxateur ben, staat voor mij het goed observeren, luisteren, doorvragen en helpen centraal. Een huis staat immers voor een fijn leven en ik ben altijd benieuwd hoe mensen willen wonen. Welke stap wil jij of willen jullie zetten? Wat speelt er? Wat zijn de woonwensen? Van welke type woning gaat het hart sneller kloppen? In welke wijken of buurten? Wat is het budget? Welke toekomstdromen zijn er? Mensen zijn zo kleurrijk en divers en dat maakt iedere bemiddeling uniek. Ik krijg energie van het contact en de ontmoetingen. Daarna ga ik aan de slag. Voordeel is dat ik Utrecht met al haar wijken, buurten, straten en bouwstijlen kan dromen. Ik heb er op school gezeten en gewoond. Voor mij is me stadsie een metropool met een dorps gevoel.

Vanuit het hart, met een zakelijke blik

Ik heb geen standaardaanpak, want als er iets is wat ik als zeebioloog en makelaar heb geleerd, is het aanpassingsvermogen. Om succesvol te zijn voor mijn klanten, beweeg ik me flexibel mee met hun vragen, onzekerheden en wensen. Dat kan zijn stress wegnemen, verrassende opties aanreiken, details uitzoeken op bouwtechnisch, kadastraal, financieel of juridisch gebied of advisering over verduurzaming. En als ik me ergens in vastbijt, dan kom ik met antwoorden en oplossingen die de klant vooruithelpen. In de mooie quote van Cousteau kun je scientist vervangen door makelaar. Ik ben nieuwsgierig naar jouw leven en jouw woonwensen. Als ik dat begrijp, dan zet ik alles in: vanuit het hart en met een zakelijke blik.