Duurzamer wonen: 5 tips om een duurzame of nul-op-de-meter woning te kopen

Wat is duurzamer wonen?

Duurzamer wonen is toekomstbestendig wonen. Een energiezuinige woning helpt kosten te besparen, maakt minder afhankelijk van fossiele brandstoffen én is beter voor het milieu. Er komen zelfs steeds meer energieneutrale woningen bij, die dus niet meer energie verbruiken dan dat ze opwekken. Wil je duurzaam wonen in Utrecht? Wij zijn de makelaar die begrijpt wat jij belangrijk vindt.

Energiezuinig huis, energieneutraal huis of nul op de meter woning

Het hoogste doel voor veel kopers is een energieneutraal huis. Je verbruikt dan niet meer dan dat het huis opwekt. Dankzij zonnepanelen en bijvoorbeeld een warmtepomp wek je zelf de elektriciteit op die er nodig is, dus ben je zelfvoorzienend. Je hoeft (netto) geen stroom af te nemen van een energieleverancier.

De bekendste energie neutrale woning is de nul op de meter woning. Een BENG-woning is een ‘bijna energieneutrale woning’, dus komt daarbij sterk in de buurt. Er zijn ook woningen beschikbaar die meer energie opwekken dan dat er nodig is, dus die zelfs meer dan energieneutraal zijn. Wij vertellen je er graag meer over tijdens een vrijblijvende kennismaking.

1. Comfortabel en duurzaam wonen

Wie zoekt naar een energieneutraal huis op funda kijkt misschien vooral naar de besparing op de energierekening. Maar, wist je dat het ook goed mogelijk is om vooral comfortabeler te wonen? Vooral nieuwbouwwoningen met minder vierkante meters vormen een heel duurzame én comfortabele keuze. De woningen zijn steeds vaker zelfvoorzienend en uitstekend geïsoleerd.

Isolatie: fijn in de winter én de zomer

Die isolatie is heel waardevol, omdat het zich dubbel uitbetaalt. Van de winter kennen de meeste mensen de voordelen. Je houdt de warmte binnen en de koude buiten. Daardoor blijft het binnen aangenaam, zonder dat je veel hoeft te stoken (sterker nog, vaak hebben de woningen niet eens een gasaansluiting, dus ‘stook’ je duurzaam met elektriciteit).

Ook in de zomermaanden biedt goede isolatie voordelen. Je houdt de warmte buiten, waardoor het binnen lekker koel blijft. Vooral woningen met moderne vloerverwarming bieden voordelen. Die bieden vaak de mogelijkheid tot vloerkoeling. Je houdt de temperatuur binnen een paar graden lager, vooral op de warmste dagen in de zomer.

Wij kennen de woningen om duurzamer te wonen, waarin het bovendien heel comfortabel is. Dus zoek je een energiezuinig huis te koop, maar wil je ook lekker kunnen leven? Dat is waar we sterk in zijn en waarbij we je graag helpen.

2. Energiezuinig huis kopen = lagere energierekening

Een nulenergiehuis of een duurzame woning heeft een lagere energierekening. Zo’n 70% van de energierekening gaat in traditionele woningen naar het verwarmen van het huis. De keuze voor stadsverwarming, centrale verwarming, een zonneboiler of een warmtepomp met vloerverwarming is dus een belangrijke. Wij kijken mee, en vragen bijvoorbeeld door naar koude ruimtes, last van vocht of warmteverlies door koudebruggen.

Besparen met 0 op de meter

Een 0 op de meter woning heeft de belangrijkste investeringen al achter de rug. Het huis werd duurzaam gebouwd, dankzij goede isolatie en bijvoorbeeld een warmtepomp met vloerverwarming. Dat betekent dat je die investeringen zelf niet alsnog hoeft te doen. Je kunt dus meteen beginnen met besparen.

Een energieneutrale woning vraagt in eerste instantie om goede isolatie. Daarna volgen zonnepanelen en een warmtepomp met vloerverwarming. Traditionele radiatoren zijn vervangen door convectoren. Als al die investeringen al zijn gedaan is het comfortabeler én goedkoper wonen, dankzij de lagere energierekening. Of dankzij 0 op de meter, dus helemaal geen energierekening voor het verbruik. 

3. Duurzaam huis kopen: toekomstbestendig

Een duurzaam huis koop je voor de toekomst. Sterker nog, iedere woning koop je waarschijnlijk om daar jaren te blijven wonen. Dat maakt het belangrijk om ver vooruit te kijken. De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat de energievoorziening niet zonder risico’s is. En dat prijzen voor vooral gas flink kunnen schommelen.

Een duurzame woning is daarom een toekomstbestendige woning. Bij een laag energieverbruik heb je meer zekerheid over de kosten. En weet je zeker dat je comfortabel kunt blijven wonen, ook als de tarieven oplopen. Wij helpen je graag een keuze voor de toekomst te maken. Daarvoor kijken we naar het energieverbruik en naar eventuele investeringen die je nog kunt verwachten.

4. Energieneutraal wonen voor een beter milieu

Een BENG-woning of een energieneutrale woning koop je in eerste instantie voor jezelf. Je wilt graag comfortabel wonen, met een zo laag mogelijke energierekening. Toch kies je met een nulenergiehuis tegelijkertijd voor een betere wereld voor iedereen. Het opwekken van grijze stroom en het boren naar gas hebben invloed op het milieu. Zowel verwarmen op de traditionele wijze als het gebruik van elektriciteit hebben invloed op de wereld om ons heen.

Minder afhankelijk en minder CO2-uitstoot

Verlaag de CO2-uitstoot van jouw woning, duur duurzamer te kiezen. Iedere duurzame woning levert een bijdrage, het hoeft echt niet meteen om een 0 op de meter woning te gaan. Alle energie die je minder verbruikt draagt bij, dus vormt een goede keuze.

Wil je duurzaam wonen in Utrecht om de CO2-uitstoot te beperken? Wij helpen je duurzame woonprojecten te vinden. Of om een duurzame woning te kiezen, waar je jaren kunt blijven wonen met een minimaal energieverbruik. Dat is waar we sterk in zijn, dankzij 15 jaar ervaring en specifieke expertise in duurzaamheid.

5. BENG woning biedt zekerheid

Zowel een nul op de meter woning, een A++++-energielabel als een BENG woning bieden zekerheid. Het zijn huizen met een laag tot minimaal of zelfs ‘nul’ energieverbruik. Het is een duurzame woning, waarmee je zekerheid koopt over de energierekening die je kunt verwachten. Die is veel lager dan dat je gewend bent, of zelfs nul voor het verbruik. Als de prijzen stijgen merk je daar niets van, dus kun je zonder problemen comfortabel blijven wonen.

Zoek je een ander huis om duurzamer te wonen, mét comfort én een lagere energierekening? Wij brengen die voordelen voor je bij elkaar. Je hoeft in de woningen veel minder te stoken, bijvoorbeeld dankzij goede isolatie en minder vierkante meters. En moet je verwarmen? Dan doe je dat op een moderne manier. Bovendien wekt de woning zelf genoeg energie op om een groot deel van de energierekening of die zelfs helemaal te dekken.

Neem contact met ons op

Wil je duurzamer wonen en zoek je een makelaar die je goed kan adviseren? Vertel ons wat je zoekt en wat je belangrijk vindt. Dan denken we graag met je mee.