Stap 2 makelaar utrecht

Voorliefde voor oude huizen

Rustige straat en grote tuin

Roelof Bos (42), Sanne (40) en hun drie kinderen van 10, 12 en 14 jaar waren hun bovenhuis ontgroeid. Ze wilden meer ruimte en een tuin met wellicht konijnen. En het moest een oud huis zijn in hun geliefde Lombok. Die stap groter in een jaren ‘30 woning lukte. En klusser Roelof denkt ook aan toekomstige generaties. Hoe pakt hij de verduurzaming aan?

 

Honkvast in Lombok
"We zijn in 2001 in mijn ouderlijk huis in Lombok gaan wonen, een bovenappartement. Eerst hebben we dit gehuurd en later hebben we het van mijn vader gekocht. Ons hart ligt in Lombok. Mijn roots liggen hier en ik ben nogal honkvast. De wijk is enorm opgeknapt en opgebloeid: mooier, leuker en nog steeds lekker divers met een eigen identiteit.”

 

Huis met tuin

“Het bovenhuis was voor ons vijfjes te klein. De plek was perfect, maar we waren de woning ontgroeid. Het was tijd voor de volgende stap. Onze wensen? Een groter huis met tuin en ingang naar een rustige straat. En we hebben een voorliefde voor oudere huizen. We wilden absoluut in Lombok blijven wonen. We zijn gehecht aan deze wijk: onze drie kinderen zijn er opgegroeid en hun school staat hier. We wilden niet dat ze van school moesten veranderen. Een aantal jaren geleden zijn we al gestart met zoeken, maar ons wensenpakket stond een snelle verhuizing in de weg. Groter wonen in een echt huis, dat was lastig in Lombok. Alleen in drukkere straten waren soms smalle en te kleine huizen te koop.”

 

Prettig en persoonlijk

“Gelukkig kregen we hulp van Martijn van Welzenes. Ik had hem een aantal jaren geleden ingeschakeld voor een bouwkundige inspectie van een mooi pand aan de Vleutenseweg. Dit pand werd het niet, maar ik had er een prettig en persoonlijk contact aan overgehouden. Je moet een makelaar volledig kunnen vertrouwen en dat had ik met hem. Onze zoektocht duurde best wel lang: drie jaar. In de periode tot 2019 was er niet veel op de markt. Martijn was geduldig en hij bleef betrokken. We hebben samen met Martijn een huis in Nieuw Engeland bekeken. Zijn professionele ogen zagen meer en het voordeel daarvan was dat ik precies wist wat ik aan verbouwing en renovatie kon verwachten. Martijn heeft ons ook geholpen met het biedingsproces en hij was tegelijkertijd de verkoopmakelaar van ons oude huis.”

 

Heerlijk stil

“We zijn in 2020 verhuisd naar deze mooie, ruime jaren ‘30 woning in Nieuw Engeland. Ons huis ligt aan een mooie rustige straat en heeft grote tuin van 12 meter diep. We hebben zelf veel geklust, want dat vinden we leuk. Wat we zelf niet konden, hebben we uitbesteed aan professionals. We hebben enkele originele elementen teruggebracht. Zo zijn de kunststof kozijnen vervangen door mooie authentieke houten kozijnen. Ook hebben we buiten naar binnen gehaald of andersom door een vier seizoenen pui. Voor extra ruimte beneden hebben we een uitbouw van drie meter neergezet. Onze kinderen zijn dol op dieren en nu hebben zij konijnen. We wonen midden in de stad en het is heerlijk stil, want er is weinig verkeer in de straat. Onze kinderen kunnen gewoon naar hun oude vertrouwde school. En ik mag gelukkig muziek blijven maken in de ouderschoolband.”

 

Behulpzaam

“Martijn is down-to-earth, relaxed en reëel. Geen man van grote praatjes en snel verkopen, maar een echt mens. Hij luisterde goed naar onze wensen en wilde weten wat wij belangrijk vonden. Hij stond voor ons klaar en was behulpzaam; je stelt een vraag, hij zoekt het uit en je hebt snel een gedegen antwoord in begrijpelijke taal. Voor ons was hij een klankbord en vooral op bouwtechnische en financiële vlak was hij bijzonder waardevol. Een les van hem was: wil je zwaar verbouwen, dan moet je niet te veel betalen.”

 

Zonnepanelen en groen dak

“Of we nog plannen hebben? In een oud huis blijft er altijd wat te doen, zoals schilderwerk, kamers verbouwen, schuurtje slopen en het toilet beneden moderniseren. We hebben in alle ramen al HR++ glas laten zetten, dubbel glas met speciale coating en isolerend gas tussen de platen. We hebben vloerverwarming aangelegd en we zijn in de keuken al van het gas af en koken op inductie. Alleen de cv-ketel heeft nog gas nodig. Wij willen ons huis verder verduurzamen met zonnepanelen en een groen dak. “