stap 1 makelaar utrecht

Likje verf en dat is alles

Binnen een aantal maanden een mooie starterswoning

Promovendus Nadia van Leen (31) wilde graag haar kleine woonstudio van het UMC Utrecht verruilen voor haar eerste koophuis. De 22m2 voelde krap. Maar hoe vind je een betaalbare, oudere, klusvrije woning zonder mee te doen met het prijzencircus? Haar advies: neem een aankoopmakelaar in de hand voor bezichtigingen, advies en financiële ondersteuning. 

 

Kleine studio

“Ik heb bijna mijn hele leven in Zandvoort gewoond, ook toen ik in Utrecht psychologie en later neurowetenschappen studeerde. Nu doe ik voor de militaire GGZ mijn promotieonderzoek naar de rol van canabidol bij klachten als angst, stress, paniek en PTSS-verschijnselen. De reistijden braken op en ik was blij dat ik in mei 2021 kon verhuizen naar een kleine studio van het UMC Utrecht. Ik was blij met deze huurwoning, maar klein was het wel met 22m2.”


Eerste koopwoning

“Mijn huurcontract met het UMC Utrecht zou over twee jaar aflopen en vanwege de overspannen en krappe woningmarkt wilde ik gelijk al beginnen met het zoeken naar een koopwoning. Dit heb ik in eerste instantie met mijn ouders gedaan. We keken op Funda, maar al snel kwamen we erachter dat we niet wisten hoe het spel in de stad werd gespeeld. Tien minuten bezichtigen en dezelfde dag moet je een bod doen en daarbij moet je altijd overbieden. Dat werkte niet en daar hadden we geen zin in. Gelukkig kwam de Utrechtse makelaar Marijn van Welzenes in beeld. Hij was een goede vriend van een collega van mijn vader. Ik vertelde hem mijn woonwensen: dicht bij centrum, minimaal 60m2, niet klussen, één slaapkamer, geen nieuwbouw. Zijn geruststellende woorden waren: ‘Nadia, het lukt me om binnen een jaar een mooie woning voor je te vinden.’ En dat klopte. De tweede bezichtiging was raak.”

Media

Likje verf en klaar

Bij het eerste appartement moesten we snel bieden, maar Marijn ontraadde me dat, omdat nog niet alles was uitgezocht. Hij wilde voorkomen dat ik later hogere kosten zou krijgen. Ik vond het tweede appartement bijzonder mooi: ja, dat wil ik! Fijn om dan iemand met verstand van zaken te hebben die een strategie bedenkt. Ik wilde gelijk al fors overbieden, maar volgens Martijn was dat niet nodig. Ik ga nu half augustus in Lombok wonen, een gezellige, levendige en multiculturele wijk. Ik heb een appartement op de middelste verdieping gekocht: 60m2 met een ruime woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer. Lekker veel licht en ik hoef niet te klussen. Likje verf en dat is alles. Ik heb niet te veel betaald voor het huis en dat geld kan ik mooi aan de inrichting besteden.”

 

Gevoel en verstand

“Ik kan elke starter aanraden met een aankoopmakelaar samen te werken. Dit advies had ik nooit verwacht van mezelf. Ik had hiervoor echt geen idee wat de meerwaarde van een makelaar was en dacht dat het allemaal gladde jongens waren met veel praatjes. Moet ik dan een paar duizend euro betalen om een huis eerder te bezichtigen? Is dat alles? Martijn heeft als makelaar zijn waarde bewezen. Tijdens het hele proces was hij vraagbaak en nam hij de regie. Noodzakelijk als je voor het eerste een huis koopt: er komt zo veel op je af. Ik ging tijdens bezichtigingen op mijn gevoel af: zie ik mezelf hier wonen? Martijn keek met bouwtechnische ogen en beoordeelde de kwaliteit van keuken, cv-ketel, vloeren, muren en ramen. Hij stelde goede vragen en hij had zijn vooronderzoek naar het huis en de buurt al gedaan. Wat doen woningen in de buurt? Is er een actieve VvE? Hij wist het. Hij is objectief, onafhankelijk en eerlijk over de plus- en minpunten. En hij luistert goed en denkt mee.”

 

Wegwijs in de papierwinkel

“Als je bod is aangenomen, kom je in een verschrikkelijke papierwinkel terecht die voor een leek niet is te overzien. Martijn nam alles door, legde alle stappen en inhoud helder en begrijpelijk uit, adviseerde en haalde er zelfs een fout uit. Hij had ook zijn adresjes voor taxatie en de notariële akte. En ik ben zo blij dat Martijn wist wat hij deed in het biedingsproces, anders had ik te veel geld uitgegeven. Wat me ook aangenaam verraste, was dat hij me elke week informeerde en altijd snel reageerde op mijn vragen. Dat gaf me veel vertrouwen! Op een donderdagavond had ik mijn huis gekocht en zaterdagochtend lagen alle documenten al in mijn mailbox. Het officiële papierwerk voor de aankoop was binnen twee weken geregeld. Supersnel.”