Huis Verkopen en kleiner gaan wonen

Wil je kleiner gaan wonen? Wij begeleiden je van begin tot eind!

Wij scoren een 9.5 uit 100+ reviews op Funda en Google.

Wij scoren een 9.5 uit 100+ reviews op Funda en Google.

"No-nonsense, kennis van zaken, gemotiveerd, behulpzaam. Martijn van Stap Makelaars, voor een mooie prijs tegen een concurrerend tarief. Aanbeveling zonder enig voorbehoud!"
Dhr. Knoop

Wij scoren een 9.5 uit 100+ reviews op Funda en Google.

Huis verkopen en kleiner gaan wonen:

Je wilt je huis verkopen en kleiner gaan wonen? Dat kan om allerlei redenen, bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit zijn, je wilt gelijkvloers wonen en zoekt daarom naar een appartement, je wilt geen tuin meer, vanwege al het onderhoud of heb je minder ruimte nodig, want je wilt meer van de momenten buiten genieten. Maak het jezelf makkelijker en comfortabeler door kleiner te wonen op een mooie locatie.          

Luxer, praktischer of zonder kinderen

Samen met ons vind je een gelijkvloerse woning, een woning dichtbij faciliteiten of een woning met voldoende ruimte voor je hobby. Wil je luxer, maar kleiner of praktischer wonen? Wij kennen de redenen en kunnen je daar goed bij helpen. We begrijpen ook dat je het zonde vindt om in een te grote woning te blijven wonen als de kinderen het huis uit zijn. Daarom helpen we je graag een geschikte andere woning te vinden. Ook een mogelijkheid is uiteraard dat wij jou begeleiden bij het verkopen van de huidige woning en het aankopen van de nieuwe woning.

Om je alvast op weg te helpen met jouw reis naar een kleinere woning staat hieronder een stappenplan dat het hele proces stap voor stap uiteenzet.

Wat is het huis waard?

Waarschijnlijk is het huis waar je nu woont meer waard dan wat je graag wilt kopen. Wie kleiner wil wonen, houdt in veel gevallen geld over. Dat geldt vooral als je vanuit de stad of een grotere gemeente verhuist naar een rustiger plek. Toch is het belangrijk om eerst vast te stellen wat de woning waard is. Begin daarom altijd met een gratis waardebepaling van je huis.

Gratis waardebepaling en verkoop van de woning

Denk na om kleiner te gaan wonen? Je kunt dat op onze website eenvoudig online berekenen, al is het net zo makkelijk om een afspraak te maken met onze makelaars. Dan komen we bij je langs en nemen rustig de tijd om alles met je door te nemen, zodat je een duidelijk overzicht hebt en weet wat de mogelijkheden zijn. Dat is overigens volledig vrijblijvend. Je zit bij ons nergens aan vast.

Hoeveel kan ik lenen?

Nu je op de hoogte bent van de waarde van je huis, is het moment aangebroken om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Hij of zij zal voor jou onderzoeken wat financieel haalbaar is. Met deze informatie kan je jouw zoekgebied vaststellen en vermijd je teleurstellingen. Je kunt eventueel online berekenen hoeveel je kunt lenen, maar dit is altijd een ruwe schatting. Handig, maar het geeft geen volledig beeld. Onze aanbeveling is dan ook: laat een hypotheekadviseur een grondige financiële analyse uitvoeren. Begin je reis met een goed adviesgesprek.

Een nieuw huis kopen. Heb je hulp nodig?

Uiteraard kun je zelf op funda zoeken en langs de etalages van makelaars wandelen om zo een huis te vinden dat aan je eisen voldoet. Maar wanneer het aankomt op bezichtigingen en onderhandelingen, wordt het complexer. Met een aankoopmakelaar aan je zijde krijg je professionele hulp bij het vinden van jouw droomhuis. We begeleiden je bij bezichtigingen, voeren namens jou de onderhandelingen en controleren we grondig het koopcontract op alle kleine details. Dankzij onze uitgebreide marktkennis en expertise in technische en juridische zaken, kun je al je zorgen volledig loslaten.

Bezichtigen: als het gevoel goed is

Spannend! Je hebt een huis gevonden dat jou aanspreekt en waarvan je denkt dat het veel potentie heeft. Laat geen tijd verloren gaan en neem het initiatief om een bezichtiging in te plannen! Het gevoel moet goed zijn, vooral als je kleiner gaat wonen. Wij kennen geschikte woningen in Utrecht en gaan natuurlijk graag mee tijdens een bezichtiging. Bovendien zijn we bouwkundig onderlegd, dus voorkomen we een miskoop of andere vervelende verrassingen. Terwijl jij ervaart of het huis als thuis voelt, letten wij op de technische details. Vier ogen zien altijd meer dan twee, dus wij zullen altijd onze bevindingen met jou delen tijdens en na een bezichtiging.

6 redenen om Stap Makelaars te kiezen

We weten dat er meerdere makelaars in Utrecht actief zijn. Daarom vertrouwen we op onze reputatie. Klanten waarderen ons om verschillende redenen als een uitstekende makelaar wanneer je kleiner wilt gaan wonen. Hieronder hebben we de zes belangrijkste punten waar we als makelaarskantoor trots op zijn beknopt voor je samengevat:

Eerlijk advies & heldere communicatie

De makelaar die aan jouw kant staat, helder communiceert en eerlijk advies geeft.

Ervaring met kleiner wonen

We helpen je met een kleiner huis aankopen en we helpen je als je dat wenst om je huidige woning te verkopen.

Makelaar in Utrecht met 15 jaar ervaring

Wij kennen de stad en de regio, dankzij 15 jaar ervaring. Dat is prettig, omdat we zo de mooiste kleinere woningen vinden.

Sneller woningen vinden dankzij het grootste netwerk

Omdat wij beschikken over het grootste netwerk van huizen en huizenzoekers in Nederland,.

Totdat jij tevreden bent

Wij gaan door totdat jij tevreden bent. Daarom zetten we altijd een extra stap.

Spreek de NVM-makelaar

Bij ons spreek je meteen de makelaar. Je hebt direct persoonlijk contact. Dat kan dankzij een klein kantoor.

Onze score in klanttevredenheid

0 +

Meer dan 1500 tevreden klanten in de afgelopen 15 jaar

0

Klanten beoordelen ons met een 9,5 op Funda en Google

0 +

We ontvingen meer dan 100 geweldige reviews

Bieden: wij blijven scherp

Veelal doen diverse mensen een bod op een huis en uiteindelijk wordt de aankoop toegewezen door de verkoper aan diegene die het beste bod met de gunstigste condities heeft uitgebracht. Het is dus van groot belang dat je een bod doet dat aantrekkelijk genoeg is, zonder onnodig veel te betalen. Hierbij kan onze aankoopmakelaar jou uitstekend adviseren door je meer inzicht te geven in de marktwaarde van het huis. Op die manier sta je sterker in het proces.

Kleiner wonen is vaak financieel gezien wellicht geen grote uitdaging. Door de verkoop van de eigen woning komt er geld vrij om het nieuw huis te kopen. Toch vinden we het belangrijk om ook in dat geval scherp te blijven en dat geldt ook als de financiële situatie anders wordt.

Fiscaal goed geregeld

Ook weten we wat het financieel en fiscaal voor jou betekent, bijvoorbeeld als er na de verkoop van de huidige woning en aankoop van de nieuwe woning geld overblijft. We weten hoe het werkt mét en zónder hypotheek, dus kunnen daarover jou goed adviseren.

Koopcontract tekenen van je nieuwe huis

Nadat jouw bod is aanvaard, kan je nu overgaan tot de aankoop van het huis. Tijd voor de koopovereenkomst . Onze suggestie: wees scherp op de clausules die de verkopende partij heeft toegevoegd en zorg ervoor dat jouw voorwaarden, zoals financiering en bouwkundige keuring, correct geformuleerd zijn. Als je gebruikt maakt van onze diensten in de rol van aankoopmakelaar, dan maken wij voor jou een eenvoudig en ontspannen proces van. Voor diegenen die de stap naar een kleinere woning willen zetten, begeleiden wij jou met alle expertise en zorg. We verzekeren dat elk detail van de koopovereenkomst klopt, zodat je met vertrouwen kunt tekenen en je kunt focussen op de voordelen van je woning

Financiering regelen

Nu de aankoop rond is, is het tijd om je financiering te regelen. Als je al hebt gesproken met een financieel adviseur, is dit het moment om opnieuw contact op te nemen voor het afsluiten van een hypotheek. Indien nodig heeft Stap Makelaars ervaren hypotheekadviseurs die je kunnen bijstaan, vooral als je overweegt om kleiner te gaan wonen. Maak gebruik van deze expertise!

Laat je huis taxeren door onze taxateurs

Voor de bank is een NWWI-gevalideerd taxatierapport van het aangekochte huis vaak een vereiste. Als we je niet hebben bijgestaan als verkoop-/aankoopmakelaar kunnen we je helpen met de taxatie. Anders kunnen wij jou doorverwijzen naar een andere taxateur uit ons netwerk.

Onze taxateurs werken volgens de strikte eisen van het NRVT, kennen woningen in de buurt en stellen een deskundig NWWI taxatierapport op. Wij zijn je vlot en vakkundig van dienst, voor een eerlijk tarief voor de woning die je wilt laten taxeren.

Zelfverzekerd naar de notaris

Alle zaken zijn afgehandeld! Het koopcontract is ondertekend, de financiering is geregeld en je hebt een opstalverzekering afgesloten. Op de dag van de overdracht maak je nog een laatste ronde door het aangekochte huis en controleer je of alles in dezelfde staat verkeert als toen je het kocht. Nu is het tijd om naar de notaris te gaan en alles officieel te maken, zodat je de sleutels van je droomhuis in handen kunt krijgen.

Zullen we een kopje koffie doen?

Stap binnen om een vrijblijvende afspraak met ons te maken! We staan klaar om jou beter te leren kennen, op een moment dat jou het beste uitkomt. Of je nu thuis wilt afspreken of liever via videobellen praat, de keuze is aan jou. Laat eenvoudig je gegevens achter via het contactformulier en wij zorgen ervoor dat wij snel contact met je opnemen.

Hallo, wij zijn Stap Makelaars

Wij doen alles net even anders. Wij staan aan jouw zijde, luisteren graag naar jouw wensen en voorzien je van het beste advies. We staan voor eerlijkheid, transparantie, vakmanschap en klantgerichtheid. We onderscheiden ons dan ook met onze écht goede service.

Met veel plezier helpen we al 15 jaar tevreden klanten die kleiner willen gaan wonen. Zij vertellen ons dat we doorgaan waar anderen stoppen. Daar zijn we best een beetje trots op!

Bovendien willen we altijd beter worden. Alleen zo kunnen we de beste NVM makelaar of taxateur zijn voor onze klanten die een kleiner huis willen kopen. Als echte vakidioten gaan we vol enthousiasme aan de slag om hen buitengewoon tevreden te maken. Dat ons dit meestal lukt, blijkt uit onze hoge klanttevredenheidsscore van 9,5! Wij zijn pas tevreden als onze klanten dat zijn.

We zijn ervaren verkoopmakelaars, aankoopmakelaars en taxateurs. Ook kunnen we helpen met een goed en onafhankelijk hypotheekadvies, door onze samenwerking met ervaren hypotheekadviseurs. Dat maakt ons allround, met ervaring en kennis van alles wat er belangrijk is bij het aankopen, verkopen en taxeren van woningen. Daarom zijn we in staat om jou het beste te begeleiden.

Wij kennen Utrecht en de directe omgeving goed, dus ook de buurt waar jij woont. We werken deskundig en met een professioneel team. Tegelijkertijd zijn we klein genoeg om je persoonlijke aandacht te schenken. Bij ons schakel je altijd direct met de makelaar of taxateur. Dit alles maakt ons misschien wel de beste partij die je kunt inschakelen.

Wil je meer weten over onze achtergrond, ons werkgebied en expertise? Stel ons je vragen of bekijk de Over ons-pagina van ons kantoor. Of vraag een gratis waardebepaling aan. Dat kost helemaal niets.

Wil je meer weten over onze achtergrond, ons werkgebied en expertise? Stel ons je vragen of bekijk de Over ons-pagina van ons kantoor. Of vraag een gratis waardebepaling aan. Dat kost helemaal niets.

Hallo, wij zijn Stap Makelaars. Stap binnen bij onze makelaardij in Utrecht!

Wij doen alles net even anders. Wij staan aan jouw zijde, luisteren graag naar jouw wensen en voorzien je van het beste advies. We staan voor eerlijkheid, transparantie, vakmanschap en klantgerichtheid. We onderscheiden ons dan ook met onze écht goede service.

Met veel plezier helpen we al 15 jaar tevreden klanten die kleiner willen gaan wonen. Zij vertellen ons dat we doorgaan waar anderen stoppen. Daar zijn we best een beetje trots op!

Bovendien willen we altijd beter worden. Alleen zo kunnen we de beste NVM makelaar of taxateur zijn voor onze klanten die een kleiner huis willen kopen. Als echte vakidioten gaan we vol enthousiasme aan de slag om hen buitengewoon tevreden te maken. Dat ons dit meestal lukt, blijkt uit onze hoge klanttevredenheidsscore van 9,5! Wij zijn pas tevreden als onze klanten dat zijn.

We zijn ervaren verkoopmakelaars, aankoopmakelaars en taxateurs. Ook kunnen we helpen met een goed en onafhankelijk hypotheekadvies, door onze samenwerking met ervaren hypotheekadviseurs. Dat maakt ons allround, met ervaring en kennis van alles wat er belangrijk is bij het aankopen, verkopen en taxeren van woningen. Daarom zijn we in staat om jou het beste te begeleiden.

Wij kennen Utrecht en de directe omgeving goed, dus ook de buurt waar jij woont. We werken deskundig en met een professioneel team. Tegelijkertijd zijn we klein genoeg om je persoonlijke aandacht te schenken. Bij ons schakel je altijd direct met de makelaar of taxateur. Dit alles maakt ons misschien wel de beste partij die je kunt inschakelen.

In 9 stappen fijn kleiner wonen

Wat is het huis waard?

Wie kleiner wil gaan wonen, kan vaak eerst verkopen, dan kopen en daarna een deel van het geld overhouden. Wij adviseren jou op financieel en fiscaal gebied. Misschien is het mogelijk om de eigen woning te verhuren en een andere woning te kopen. We denken graag mee, altijd aan de hand van jouw wensen.

Wat kan je lenen?

Na de waardebepaling van je woning is het moment aangebroken om te overleggen met een hypotheekadviseur. Deze expert onderzoekt je financieringsopties en helpt bij het bepalen van een prijsklasse om teleurstellingen te vermijden. Hoewel online berekeningen van de leencapaciteit handig zijn, bieden ze geen volledig inzicht. Ons advies is om een grondige financiële analyse uit te laten voeren door een hypotheekadviseur. Zo heb je een sterke start.

Je huis te koop zetten

Het verschil maken we met de presentatie en promotie van jouw woning. Wij trekken als NVM-makelaar de meeste aandacht, dankzij een complete vermelding op funda en professionele aandacht voor foto’s, plattegronden en video. Daarnaast benaderen we actief potentiële zoekers en indien nodig verzorgen we (buurt)mailings.

Wat is er te koop?

Andersom heb je misschien al een type woning, wijk, een buurt of zelfs een straat in gedachten waar je graag wilt wonen. Of wellicht heb je op funda of bij ons op de website al een woning gezien. Wie kleiner wil gaan wonen kan daar zelf naar op zoek gaan. We helpen natuurlijk daarbij, omdat we daarin gespecialiseerd zijn als aankoopmakelaar in Utrecht.

Samen met onze aankoopmakelaar

Wie het huis wil verkopen en kleiner wil gaan wonen, moet een hoop dingen regelen. Ondertussen is dat ons vak, dus daarmee gaan we graag aan de slag! We doen het graag en zijn er goed in, want opdrachtgevers waarderen ons met een 9,5. Dus heb je er het liefst zo min mogelijk omkijken naar het proces of zoek je een specialist die meekijkt? In die gevallen zijn wij beschikbaar.

Bezichtigen en bieden

We gaan mee met de bezichtiging en brengen een bod uit als het kleinere huis aan de wensen voldoet. Ondertussen letten wij op de technische details en bespreken we onderling de strategie om te bieden.

De koopovereenkomst

Een koopovereenkomst heb je vast al eens of een paar keer gezien. Toch kijken we mee, om zeker te weten dat er niets geks of afwijkends in de koopovereenkomst staat. Zo zorgen we voor een soepel proces, waar je zelf zo min mogelijk omkijken naar hebt.

Financiering regelen

Zodra het koopcontract is getekend, is het moment aangebroken om je financiering te regelen binnen de gestelde termijn. Stap Makelaars werkt samen met ervaren hypotheekadviseurs die de expertise hebben in de begeleiding bij de overstap naar een kleinere woning.

Zelfverzekerd naar de notaris

We doen een eindinspectie en controleren de documenten die je tekent bij de notaris. Op die manier bereiden wij de afronding van het proces je zo goed mogelijk voor. Jij kunt zelfverzekerd naar de notaris.

Wat klanten over ons zeggen

Wie kunnen het je beter vertellen dan andere starters die we hielpen met het kopen van een huis? Zij vonden een appartement of een andere woning, dankzij onze begeleiding en adviezen. Hen vroegen we dus naar een beoordeling, om jou te helpen. Lees van hen hoe zij het hebben ervaren. En ontdek hoe wij je kunnen helpen in Utrecht om een starterswoning te kopen.


“Martijn is een zeer betrokken, vriendelijk en deskundige makelaar. Martijn was laagdrempelig benaderbaar via telefoon of whatsapp. We hebben van tevoren onze wensen aangegeven en Martijn dacht goed mee. Dit alles voor een eerlijke prijs.”

Dhr. Beun

“Martijn gaf eerlijk advies en geen verkooppraatje, waardoor ik uiteindelijk mijn huis gunstig heb kunnen verkopen. Ik raad hem zeker aan.”

Dhr. Levy

“Martijn begeleidt en adviseert je tijdens het proces van offerte tot en met de overdracht. Dit doet hij op een hele prettige en vriendelijke manier.”

Dhr. Hulshof

“Altijd heel goed contact met elkaar. Als er wat was: gelijk bellen. Afspraken goed nakomen. Alles was goed geregeld.”

Dhr. Montfoort

“Deze makelaar weet wat hij doet, professioneel, attent, altijd bereikbaar, betrouwbaar persoon, integer. Voor verkoop en aankoop van een huis raden wij hem aan.”

Mevr. De Boer

“We hebben zeer prettig samengewerkt met Martijn. Hij valt op door zijn deskundigheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid en punctualiteit.”

Dhr. Akerboom

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over jouw huis verkopen en kleiner gaan wonen

Mensen gaan om allerlei redenen kleiner wonen. Vaak zoeken zij een kleiner huis als de kinderen op eigen benen staan. Het zijn ‘empty nesters’, die we helpen een mooie nieuwe woning te vinden. Die is vaak kleiner, en tegelijkertijd luxer, praktischer en bijvoorbeeld beneden royaler. Senioren zoeken vaak een gelijkvloerse woning en/of een woning zonder grote tuin.

Welke (over)waarde precies overblijft of beschikbaar is hangt af van waar je nu woont en of er nog sprake is van een hypotheek. Onze hypotheekadviseurs kijken graag mee naar de mogelijkheden. We zijn zowel financieel als fiscaal sterk, dus we vinden altijd een passende oplossing. Of beter nog, we vinden een oplossing waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Veel woningen die we vinden voor mensen die kleiner willen wonen, zijn vooral beneden ruim en licht. Geniet je van een tuin of van een woning aan het water? Ook dat zijn typische woningen die vaak kleiner zijn, maar heerlijk woongenot bieden.

Natuurlijk, want wij kennen Utrecht als onze broekzak. Dat betekent dat kleiner wonen ook in Utrecht of in de gemeenten eromheen heel goed mogelijk is. Wij kennen de mooie plekken, als je die zelf nog niet op het oog hebt.

Dit zeggen onze klanten

Mevr. Van Doorn
Lees verder
"Prettig contact met Martijn. Hij reageert snel, hij is deskundig, adviseert en ondersteund goed in de verkoop en aankoop van onze (nieuwe) woning."